2018. január 18. csütörtök, Piroska
a a a
Összes egészség/életmód hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Ragaszkodik a hagyományos karácsonyi étkekhez, de előre fél is tőlük, hogy felborítják a diétáját? Néhány ötletet gyűjtöttünk össze, hogy a téli ünnepek se váljanak gyomorfájós lidércnyomássá.
A karácsonyi étrendben helye van az ókor egyik "legédesebb" gyógynövényének, a fügének.
Az érszűkület vagy arterioszklerózis a verőerek betegsége. Gyakori előfordulása miatt népbetegségnek számít. A verőérbetegek több mint 80%-a erős dohányos.
A magas vérnyomás nemcsak azért kezelendő, hogy kiküszöböljük a vele járó kellemetlen tarkótáji fejfájást, fáradékonyságot és heves szívdobogást, hanem azért is, hogy az egyik legsúlyosabb szövődménye, a stroke ellen is felvegyük a harcot.
A legtöbb ember tart a méh-, esetleg a pókcsípéstől, de vannak, akiknek erre komoly okuk van. Sokan mellőzik a rák vagy a mogyoró fogyasztását, de páran alapos indokkal, azért, mert az ínyencség az életükbe kerülhet.
A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Helyes magatartással, tudatos és szabályos gyógyszerszedéssel azonban csökkenthetők a rizikók.
A betegeknek sok szenvedést okozó hányinger az alapkór következményeként és kezelés mellékhatásaként egyaránt gyakori. Gyógyszeresen enyhíthető, de a beteg az étrendjére jobban figyelve sokat segíthet saját magán is.
Nem tudunk lelkileg is felnőni, amíg az otthonról hozott szabályokat, értékeket mérlegre nem tesszük, és ami nekünk nem vált be, attól búcsút nem veszünk.
A hajfestékek színét a divat diktálja, és ma minden divatos. Szeretnénk egyediek lenni és ezért mindent meg is teszünk.
Árnyat adó fa, termése süteményeink nélkülözhetetlen kelléke, amelyből naponta néhány szemet mindenkinek ennie kellene, mert táplálóbb a marhahúsnál, telis-tele értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Számos körülmény, előzmény, betegség állhat a kellemetlenkedő, vagy az életét is megkeserítő, migrénes jellegű, rohamszerű, állandósult vagy visszatérő fejfájás hátterében. Nézzünk néhány gyakoribb okot!
A hárstea meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Ismerjük meg!
Nem éjszakai életmódra lettünk megalkotva, így a virrasztásnak bizony ára van.
A fájdalom érzékelésének csökkentésére számos "gyógyszermentes" módszer létezik, melyek többsége sikeresen kombinálható a klasszikus kezelésekkel.
Aki próbált már valaha egy kismadarat kalitkába terelni, vagy igyekezett megállítani egy elromlott fékkel száguldó autót, az sejtheti, milyen nehézségei adódnak a hiperaktív gyermekek szüleinek.
Az asztmás betegségben szenvedőknek életminőségük javulása érdekében oda kell figyelniük, hogy minél jobban elkerüljék az allergének jelenlétét környezetükben, otthon és munkahelyükön egyaránt.
A terhesség hatása az asztmára egyedi, olykor változatlan, javulhat is, de előfordul állapotromlás is.
Napjainkban nagyon sok házi kedvenccel találkozni a pókoktól a kisemlősökig. Ezek nem ritkán emberre is veszélyes betegségek hordozói lehetnek, amelyekkel nem árt tisztában lenni.
A gyomor bélcsatornánk legtágabb része, raktározza, összekeveri és emészti a táplálékot, sőt még a kórokozók elleni küzdelemben is van feladata. Máig talány, hogyan képes maró savas gyomorváladékot termelni úgy, hogy közben sejtjeinek nem esik bántódása.
Egészsége védelmében parányi segítők egész hadserege áll készenlétben: a bélrendszer lakói, a hasznos baktériumok. Jó tudni, milyen káros hatások gyengíthetik le a bélflórát, hiszen vele együtt szervezetünk immunvédelme is károsodik.
Az öregedés ugyan elkerülhetetlen folyamat, ám az, hogyan éljük ezt meg, illetve, hogy miként látszódik ez a bőrünkön, nagyon sokat számít. Mit tehetünk azért, hogy a ráncok minél később jelenjenek meg az arcunkon?
A passzív dohányzás hatásait hajlamosak vagyunk elhanyagolni, azt gondolván; közel sem olyan súlyosak, mint az aktív dohányzás következményei. Sajnos azonban szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a folyamatos passzív dohányzás csaknem annyira veszélyes.
Tárkony - a halételek, mártások gyakori fűszere, ám nemcsak ízletes hozzávaló, hanem kiváló vesetisztító is.
Vagyis érdemes privát naplót, élettörténetet írni, függetlenül attól, hogy hányast kaptunk annak idején fogalmazásból. Három dolog kell hozzá: hetente 1-2 alkalommal 30-60 perc szabadidő, kitartás és őszinteség.
A világon a legszélesebb körben a közvetlenül beszippantható dohányfüst élvezete terjedt el.
Egy-két szem eperre vágyik? Netán gurulós málnára fáj a foga? Választhat. Vagy csak egy-két hónapig hódolhat kedvenceinek, vagy a tartósított készítmények közül szemezget. De melyik a jobb: a konzerv vagy a mirelit?
Az aszkorbinsav vagy C-vitamin vízben oldódó vitamin, amely kedvező hatással van az immunrendszerre, erősíti azt, s nagyban növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben.
A náthás időszak viszontagságai, az orr eldugulása a felnőtteket is megviseli. Még rosszabb a helyzet a kisgyermekek esetében, akik még nem is tudnak magukon hatékonyan segíteni.
A szaunázás nem csak a hideg, téli hónapokban jelent élményt és felfrissülést, ősszel is kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi.
Vajon nyomtalanul elmulasztható-e valamennyi pattanás vagy sem? Megelőzhető-e a lyukacsos, heges bőr, és csupán a helyes kezelést mulasztotta el a hegek viselője?
A fokhagyma régi ismerősünk, sokan szeretjük, mások irtóznak a szagától is, de még azok is hallottak számos jó tulajdonságáról, sokrétű gyógyhatásáról. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szagos gerezdekről.
A sebészi beavatkozások mindegyikével együtt jár a szövődmények kockázata. A gerincközeli műtét kényes beavatkozás, melynek különböző gyakoriságú és súlyosságú szövődményei lehetnek.
A kanyaró második szakaszát magas - akár 40-41 fokos - láz jellemzi, és a testen megjelennek a jellegzetes vörös foltos kiütések.
A közhiedelemmel ellentétben ezek a szerek mára már rendkívüli fejlődésen mentek keresztül, így érdemes eloszlatni a velük kapcsolatban élő félelmeinket, ha mást nem, "evolúciójukat" áttekintve.
A cisztás fibrózis genetikai betegség, amely megváltoztatja a szervezet légző, emésztő és szaporító szervrendszerét.
Főleg a normális vérnyomásúak szoktak megdöbbenni, amikor egyszer csak extrém értékeket mér valaki náluk. Mi ennek az oka? Egyáltalán hogyan, mikor és hol kell vérnyomást mérni?
Érzelmeink megismerését, ápolását sürgeti, hogy riasztóan terjednek a lelki eredetű betegségek. Önbizalomhiány, szorongás, teljesítménykényszer, rosszul viselt nehézségek, függőségek, depresszió, személyiségzavarok - ezt érezzük magunk körül és magunkon.
Még a 6-12 hónapos kor közötti kisgyermeknek is a fő tápláléka az anyatej - ám ha ebből kevés van, akkor szükséges pótolni a hiányzó fehérjét.
A fogamzásgátló módszerek leírása a természetes módoktól az egyszerűen beszerezhető eszközökig.
Ha megvizsgáljuk a fejbőrt, azt fogjuk tapasztalni, hogy az egyes hajszálak a növekedési ciklus különböző szakaszainál tartanak, így a fejet folyamatosan haj borítja.
Az angiográfia egy olyan eljárás, mely az érrendszer vizsgálatára alkalmas.
Világviszonylatban az összes felírt gyógyszer egyharmadát nem váltják ki, és a kiváltott gyógyszerek egyharmadát nem az utasításoknak megfelelően (esetleg sehogy sem) szedik.
Itt a tél, előttünk a nátha és az influenza szezonja: a meghűléses megbetegedések kellemetlen tünetei életkortól függetlenül jelentkezhetnek. Gyógyszerekkel a beteg közérzete javítható és a tüsszögős-köhögős napok száma jelentősen csökkenthető.
A herpeszvírusok takarékosan szaporodnak: csak a legfertőzőbb utódjukat küldik ki az új sejtek megtámadására. Két virológus nemrégiben felfedezte, hogyan határozzák meg ezek a vírusok, melyik utódjukat küldjék támadni.
A Barret-szindróma a reflux-betegség egyik legsúlyosabb, legveszélyesebb szövődménye. A nyelőcső sejtjei átalakulnak, és bár a gyomorsavnak jobban ellenállnak, könnyen daganattá fejlődhetnek.
Az ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelés nélkül akár egy életen át is elkísérhet bennünket. A hagyományos és természetes gyógymódok segítségével azonban ma már gyorsan és sikeresen válhatunk meg kellemetlen útitársunktól.
A hivatalos források 10-15 százalékra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Unió tagállamaiban, Magyarországon az átlagnál magasabbra, 20-30 százalékra, azaz 2-3 millió főre teszik azok számát, akiket ez a hiánybetegség érint.