Notice: Undefined offset: 194 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 656

Notice: Undefined offset: 194 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 678
Hirposta.hu gazdaság rovat
2018. január 18. csütörtök, Piroska
a a a
Összes gazdaság hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
A december végén elfogadott mini adócsomagban a kormány végül visszakozott korábbi, azon bejelentett elképzelésétől, hogy az szja-bevallást kizárólag a munkavállaló készítheti el.
Az egész lakosságot jellemző adóelkerülés miatt már korábban javasolták az amnesztiát, a vita arról folyt, kapjanak-e mentességet az időközben már jogerősen elítélt adócsalók. Mivel ez a Jukosz volt vezetőit is érintette volna, az elítéltekre nem terjesztették ki a jogszabályt.
A tavalyi évnél nyugodtabb, de semmiképpen sem izgalommentes esztendőnek ígérkezik az idei. Magyarországon - hasonlóan a világgazdaság vezető pólusaihoz - a gazdaság lassulása várható, Budapest pedig a sereghajtó pozíciót veheti fel az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok között.
A nagy tehergépjárművek után már a jövő év elején, míg a személyautók után 2009-től lehetne használatarányos autópályadíjat fizetni, ami a jelenlegi elképzelések szerint egy hosszabb úton többe kerülne, mint ma egy négynapos matrica.
Minden idők leghosszabb céges toplistája jelenik meg a holnapi HVG-ben. Az élmezőnyben nincs meglepetés: a Mol árbevétele csaknem két és félszerese a második helyezett Audi Hungáriáénak. Érdekes ugyanakkor, hogy nyereség tekintetében a GE Hungary megelőzi a magyar olajipari óriást.
Várhatóan március elején fejeződik be a Sugár üzletközpont teljes átalakítása - értesült a Portfolio.hu. A földszint és az első emelet után idén elkészül a főleg szolgáltatóegységeket felvonultató második szint is, és az épület homlokzata is megújul. A befektetői oldalon a legtöbben 2006 végére várták a tulajdonos Fotex ingatlanstratégiáját, de nem elképzelhetetlen, hogy a társaság vezetése a zászlóshajó Sugár felújításának befejezésekor kíván a nyilvánosság elé állni.
Miközben az Egyesült Államokban általában mindenütt csökkentek a lakásárak tavaly, Manhattanben rekordmagasságba szökött az ingatlanok értéke.
AJÁNLÁS A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége fő célkitűzései között jelentős helyet képvisel a hazai lakásépítések minőségi színvonalánakemelése és fejlesztése. Ennek érdekében a MALOSZ mind a döntéshozó szervek, társ szakmai szervezetek, a szövetség tagjai és partnerei, mind pedig a lakásvásárlók felé széles körű szakmai rendezvények, konferenciák, szakmai utak, szakmai bemutatók, publikációk, szakvéleményezések, ajánlásokterületén fejti ki tevékenységét. Ennek a szakkönyvnek már a tervezete folyamatában érezhető volt, hogy a magyarországi lakásépítések, és lakás fenntartások egy újabb jelentős minőségi váltáshoz érkeztek el, követve az egyébként már számos országban meglévő, fejlettebb színvonalat. A MALOSZ ezért messzemenő szakmai támogatását nyújtja e kiadvány megjelenéséhez. Az elektroszmog, radon gázok, és ártó sugárzások problémaköre valahol tudat alatt szinte minden ember gondolataiban felmerül, talán még kérdések is megfogalmazódnak, de a mal gyakorlatban még sem a lakóépületek beruházói, sem a tervezői, sem a kivitelezői, sem a lakás vásárlók, használók nem foglalkoznak különösképpen ezzel a kérdéskörrel, azaz úgy épülnek új lakóházaink, családi házaink, mintha ilyen ártalmak, veszélyekés kockázatok nem is léteznének. Az újdonságok hatása általában mindig nagyobb figyelem ráfordítást, mindig nagyobb érdeklődést vált ki. E könyv elolvasása azonban nem csak újdonság értékével, de rendkívüf komoly mondanivalójával megdöbbentő hatással vezeti be az olvasót egyrészt az ismeretek, fogalmak, információk mélységeibe, az egészségügyi hatások részleteibe, másrészt az alkalmazott és javasolt megoldások területeibe. Emellett segíti az átfogó képalkotást mind nemzetközi mfnd hazai szinten a törvényi szabályozások, szakmai ajánlások területén. Megkockáztatható, hogy e tárgyban, a lakásépítések minőségének, az emberi egészség védelmének egyik újabb alapkönyvét tarthatjuk kezünkben. Ajánlom ezért ezt a könyvet minden szakembemek, beruházónak, ingatlanfejlesztőnek, tervezőnek, kivitelezőnek, telek- és lakásvásárlónak, minden érdeklődőnek. Varjasné Székely Éva elnök Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége
A Toyota mellett a Nissan is olyan automata rendszerek telepítését tervezi, amelyek megállapítják a vezető alkoholszintjét. A szisztéma nem engedi elindítani a járművet, de akár le is állíthatja menet közben.
Nem tartják be a légitársaságok az utasok kártérítéséről szóló jogszabályokat. Az EU módosításokkal kényszerítené erre a cégeket.
A Magyar Posta helyett a Médialog Zrt. terjeszti január elsejétől az országos napilapokat, a rendszer azonban még nem működik tökéletesen: sok településen egyáltalán nem, máshol pedig többórás késéssel vitték házhoz a napilapokat - írja a Magyar Hírlap. A kiadók presztízsveszteségtől tartanak.
Elképzelhető, hogy a 2006-2007-es időszakban a lakásárak átlaga országosan akár 10-15 százalékkal is visszaesik, ami kisebbfajta piaci buborék elpattanásaként is felfogható.
Bár időről időre felmerül a szám: egymillió munkavállaló él Magyarországon minimálbérből, ezt adatokkal nem tudják alátámasztani. Az bértárgyalások a decemberi kudarcok után 2007 elején is folytatódnak.
Másfél éve indította útjára a 100 lépés programot a Gyurcsány-kormány. A fél éven át tartó programhirdetést szűk fél éven át tartó cselekvés kísérte, majd az egész ügy elenyészett. A lépések egy részével meg sem próbálkoztak, más, törvénybe is foglalt lépések hatását felülírták az újabb jogszabályok. A paneleseknek tett ígéretek harmada valósult meg, a nyugdíjak arányosítását a választás előtt emeléssel tervezték, de mégis csökkenteni fogják, az adócsökkentésből semmi nem lett.
A lízingszövetség a versenyhivatallal is egyeztetne a kérdésbenAz első negyedévben szeretne érdemi lépéseket tenni az önszabályozás terén a Magyar Lízingszövetség. Lévai Gábor főtitkár a Világgazdaságnak hangsúlyozta: az idő sürget, hiszen az autófinanszírozási piac szűkülésével párhuzamosan egyre nagyobb teret nyernek a kockázatos konstrukciók, és ez senkinek nem jó.
Folytatódik a 2006 utolsó napjait jellemző forinterősödés, a devizapiacon az euró ára ma már 251,20-ig is süllyedt. Van esély további erősödésre, bár a szakértők előbb-utóbb korrekciót és kisebb gyengülést várnak.
Beolvadással erősödik tovább a Mol egykori nyugdíjpénztára. A 2003 áprilisa óta Mobilitás Nyugdíjpénztárként működő szervezetbe a múlt év végén megszűnő Kossuth Nyomda nyugdíjpénztára olvad be. A vagyon 13 milliárd, a taglétszám 11 ezer fölé duzzad.
Több mint 10 százalékkal 9200-ra emelkedett a felszámolás alá került cégek száma 2006-ban Magyarországon - derül ki az Opten Kft. adataiból. Ez abszolút értelemben is rekord, és a működő vállalkozások számához mérten is az eddigi legmagasabb, kétszázalékos arányt jelenti, holott az előző években lassú mérséklődés mutatkozott. Mostanra beérett a multik diktátuma, a kiscégek nem bírják a 90 napos fizetési határidők mellett finanszírozni kinnlévőségeiket.