2018. március 24. szombat, Gábor, Karina
a a a
Összes gazdaság hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Holnap teszi közzé a KSH a januári inflációs adatot, amelyet a szokottnál nagyobb várakozás övez. Ez részben annak köszönhető, hogy a hatósági árak emelkedésének hatásait az elemzők sem tudták pontosan megjósolni, így az éves inflációs pályát is előrejelezni képes januári adatot illetően jelentős a bizonytalanság. Az előrejelzések 7,3 és nyolc százalék között szórnak. Az biztos, hogy a csúcs még odébb van, és akár 9,6 százalékos is lehet.
Románia EU-csatlakozása lendített a bukaresti telekárakon, a magasabb státusú övezetekben 800-1200 euró közötti négyzetméteráron lehet vásárolni. Budapest még mindig drágább, itt 1200 eurótól indulnak a telekárak. Bécs belvárosa is egyre vonzóbb.
Az Ipsos ASI (Magyarországon a Szonda Ipsos) vizsgálta a fogyasztók vásárlási döntést segítő információs forrásait és az emlékezetükben megmaradó reklámokat. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok vásárlásaik előtt leginkább...
Egyre többen választják a nagy alapterületű boltokat, a legkisebbek közül egyre több zár be. Tavaly több mint 1200 élelmiszerbolt szűnt meg.
Ma már az autófinanszírozás számít a legkockázatosabb üzletágnak, a hitelezők és lízingcégek így lazítanak a feltételeken, hogy kevesebben bukjanak be. Egyebek mellett a futamidők módosításával és meghosszabbításával, valamint a törlesztések átütemezésével csökkentik a bukásokat.
Hamarosan új, kivételes adottságokkal rendelkező felső kategóriás szállodával bővül Budapest idegenforgalmi kínálata. Egy éven belül átadják a Rác fürdőnél a Baglioni Hotel & SpA Ráczot, amely kialakítására 24 millió eurót (6 milliárd forintot) költenek.
Az orosz Finansz magazin idei milliárdoslistáján Roman Abramovics a második helyre csúszott. A leggazdagabb orosz az alumíniumos Deripaszka lett, igaz, csak 200 millió dollárral van többje, mint a Chelsea-tulajdonosnak.
A szolgáltatók egyáltalán nem tűnnek érdekeltnek és érdeklődőnek, ha a csoportos beszedések (csob) népszerűsítéséről van szó. Holott ez nekik olcsóbb, míg az ügyfélnek kényelmesebb lenne, mint a sárga csekkes befizetés.
Megjelent a kormányrendelet arról, hogy milyen egyszeri pénzügyi segítséget nyújt a központi költségvetés a közszféra karcsúsításához. Az elbocsátásokhoz számos támogatást igényelhetnek az intézmények, amelyek összesen 52 milliárd forintot költhetnek erre.
Várakozáson aluli negyedik negyedéves eredményről számolt be a Mol, és az elemző szerint a közeljövőben nem várható gyors fellendülés. Rövid távon nem ajánlják vételre a társaság ma délutánra 2,5 százalék feletti minuszban álló papírjait, de a részvények 2009-re 30 ezer forintos magasságba emelkedhetnek.
A hibahatáron belüli javulást hozott a tavaly decemberihez képest a GKI-Wallis januári konjunktúraindexe. Az uniós támogatással készített felmérés szerint a lakossági bizalmi index minden korábbinál mélyebbre, -53,9 pontra süllyedt a +100 és -100 közötti skálán, az üzleti várakozások viszont kismértékben javultak.
Az éves szja-bevallással május 21-ig ráérő magánszemélyek kivételével szinte mindenkinek adóznia kell a héten. Hétfőn kell éves bevallást adni az államháztartással szembeni kötelezettségekről, valamint ez a szokásos havi bevallások napja. Csütörtök az éves szja-bevallási határidő az egyéni vállalkozóknak, eddig kell bevallania az evás vállalkozások többségének is, és ekkortól igényelhető vissza a regisztrációs adó.
Koncentrációhoz, a sokszínűség elvesztéséhez, a versenyfeltételek romlásához vezethet az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülő jelentéstervezet szerint az Európai Bizottság javaslata az európai borászat jelentős átalakításáról.