2018. március 24. szombat, Gábor, Karina
a a a
Összes tudomány/technika hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
A független szakértők alapszabályokat tartalmazó kódex megalkotását javasolják, emellett a platformok átláthatóság követelik.
A 18.3.2-es eszközillesztő az egyes szituációkban tapasztalható akadásokat is megszünteti az említett programban.

A Nikon európai nagykövete, a holland fotóriporter Kadir van Lohuizen nagy ívű projektbe kezdett: a világ legszínesebb és legellentmondásosabb városai közül hatot meglátogatott, hogy dokumentálja napjaink globális hulladékproblémáját.

A Cisco közzétette a kiberbiztonsági jelentését, amelyből kiderült, hogy a kiberbűnözők is a felhők felé fordultak.

Egy éven át biztosít ingyenes hozzáférést a Minecraft oktatási verziójához a Microsoft ahhoz a húszezer új Windows 10-es eszközhöz, amelyeket több mint 500 magyar iskolában osztott ki a Klebelsberg Központ.

A QC-1 nevű PC-radiátor-bányagép, úgy fűti fel a szobát, hogy közben még kriptopénzt is generál.
A Shannel trójai távoli parancssorral és képernyőképekkel is szolgál a terjesztői számára.
A Frontier Plus egyáltalán nem követi a trendeket, inkább a jól bevált receptnél marad.

Rendhagyó startup programot szervez az OXO csoport április 4-én, a SMART konferencia keretén belül. Ezúttal nem vállalkozások fognak versenyezni befektetők előtt, hanem fordítva: nemzetközi befektetőcégek utaznak Budapestre, hogy „eladják” magukat hazai startupoknak. Az ország legnagyobb tech szakmai eseményén az utóbbi néhány hónap zajos hazai üzleti sikereinek kulisszatitkait is első kézből tudhatják meg a résztvevők.

Milyen főbb kihívásokra kell választ adnia a Smart Factory koncepció szellemében tervezett és működtetett műszeres biztonsági rendszereknek?

A jól ismert, Snapdragon 845-ös számokat produkálta a Dipper fantázianevű kínai ínyencség.

A Schneider Electric bemutatta HyperPod rendszerét, amellyel a vállalat a nagyobb számítási kapacitás és a rugalmas adatközponti infrastruktúrák iránti igényekre reagál napjaink gyorsan változó digitális világában. 

A vállalat elnöke még a HPC- és az IoT-piactól is sokat vár, így összességében 10-15%-os bevételnövekedésre számít.
Az ügyben még rengeteg a kérdés, de az biztos, hogy fontos problémára hívták fel a figyelmet.

1200 milliárd fényképet készítünk évente. Ebből csak az Instagramra, az egyik legnépszerűbb fotómegosztó közösségi oldalra naponta 95 millió képet töltünk fel. A fotóink túlnyomó része - 85 százaléka – már mobiltelefonnal készül. Ahhoz, hogy a felhasználók kiváló minőségű képekkel mondják el személyes történeteiket, a legkorszerűbb technológiákra épülő okostelefon-kamerára van szükségük. A Samsung Galaxy S9 és S9+ készülékek tervezésekor ezt is figyelembe vették; a csúcskategóriás készülék előnyeit mostantól a magyar felhasználók is élvezhetik.

Hivatalosan egy ideje már Android 8.0 fut az OxygenOS alatt, de már készül a 8.1-es frissítés, iPhone X-szerű gesztusfunkciókkal.
A Corsair csúcsháza közel öt év után kaphat méltó utódot, ha hihetünk a kiszivárgott információknak.

Hol áll a wifi a létszükségleteink listáján? Mi alapján választunk routert? Mennyire figyelünk oda a hálózati biztonságra? A UPC többezres mintán készült, a hazai wifihasználati-szokások felderítésére szolgáló felméréséből ezekre is választ kapunk. A teljes elemzés a UPC edukációs portálján, a Wifipedia.hu oldalon érhető el.

Papíron ellenállóbb alumíniumváz és vastagabb üveg hivatott a Galaxy S9 páros szívósságát magasabb szintre emelni. A JerryRigEverything csatorna élőben kipróbálta a dolgot.

A Cisco közzétette éves kiberbiztonsági jelentését, amely már 11. éve vizsgálja a kibertámadásokkal kapcsolatos trendeket. A tanulmány szerint a kiberbűnözők már a felhő alapú szolgáltatásokat is felhasználják az egyre kifinomultabbá váló támadásaik során. 

Egyre kevésbé érdekli a hackereket az adatlopás, a legnépszerűbb most a kriptopénzek termelése.
Kínában csábítóan kevés pénzért kínálják a Snapdragon 450-alapokra épülő, arcfelismeréssel is felvértezett phabletet.
Egy felmérés szerint az emberek 70% televízión élvezi az online streaming szolgáltatás áldásait, ráadásul úgy, hogy más eszközön kezdi el használni azt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője összesítette 2017-es oktatási tevékenységét. A szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire. 

Ezen belül is az Xbox One S és X verziókat, amelyek így variálható frissítési frekvenciát és speciális tone mappingot biztosítanak.
​Az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások egyre nagyobb pénzügyi veszteségeket okoznak a vállalatok számára.

Az elmúlt években dinamikus növekedés jellemezte a hazai online fizetési piacot: alig hat év alatt megtízszereződött a volumene. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016-ban 375 milliárd forint értékben fizettek az interneten belföldön a hazai kibocsátású bankkártyákkal. Bár ezzel a forgalommal egyáltalán nem vagyunk elmaradva a világ élvonalától, azonban még van hová bővülnie a területnek, amihez szükség van a tudatosság növelésére. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a bankkártyás fizetés biztonságosabb a készpénznél is – derül ki az eNET Internetkutató friss eTrends Monitor kutatásából, amely az OTP Mobil megbízásából online fizetési szakértők megkérdezésével készült. 

Az Oppo is piacra dobja a Vivo V9 néven beharangozott készüléket, legalábbis eddig nagyon sok a hasonlóság.
Nálunk járt a 49"-es, 32:9 képarányú, HDR támogatású, ívelt, QLED paneles Samsung CHG90 kijelző.
A kínai kormány láthatóan egy olyan hatalmas, komplex megfigyelőrendszer kialakításán dolgozik, mellyel mindenki könnyen és gyorsan azonosítható, követhető.
Tavaly csak szimplán megnyúltak a kijelzők, idén viszont boldog-boldogtalan az iPhone X dizájnját nyúlja, pedig akad pár előremutatóbb koncepció a teljes képernyődominanciára. Dizájnértekezés.
A két, esetleg három csúcsmodell mellett egy dupla kamerás Lite verzió is várható a Huawei P20 szériában.
Az új ProArt PA32UC a professzionális felhasználóknak készült, és ennek megfelelő képességekkel rendelkezik.
Az adathalászok minden korábbinál nagyobb intenzitással vetették bele magukat a banki adatok kipecázásába.
Egy régi érdekesség a hétvégi rejtvény rovatban.

A digitális átalakulás előrehaladott folyamat a kiskereskedelemben, de miközben saját bevallása szerint a kiskereskedelmi szervezetek 93%-a rendelkezik világosan meghatározott digitális stratégiával, az ágazat nem jeleskedik a tényleges eredményekkel járó projektek végrehajtásában – állapította meg a Fujitsu „A digitális átalakulás kulcstényezői” (The Digital Transformation PACT) című globális kutatása.

Az egykor az egyik legveszélyesebbnek tartott kártevő, a mobil reklám trójai tavaly hanyatlásnak indult – derül ki a Kaspersky Lab legfrissebb „Mobil Kártevők Fejlődése” című jelentéséből. 

Az aktuális tervek szerint legalább hat év kell, mire nem csak a hardver, hanem a szoftveres háttér is felnő a feladathoz.
Az Ubisoft új játéka mellé érkező, limitált kiadású fejhallgatók platformfüggetlenek, így PC-vel és konzolokkal is használhatók.
Az 5,93"-es FHD+ képernyő és a Kirin 659 kombinációjával találkoztunk már, a Huawei Y9 (2018) 4000 mAh-s telepe ugyanakkor kövérebb a megszokottnál.

Önálló cégbe szervezi és új, Pécsen nyíló irodája révén tovább növeli informatikai támogatási központját az ALDI. Az ALDI International IT Services Kft. Magyarországról támogatja majd többek közt az ALDI Dél vállalatcsoport új informatikai rendszerének üzemeltetését és biztosítja mintegy 3700 európai ALDI-üzlet informatikai rendszereinek zavartalan működését.

Monitorokból, notebookokból és processzorokból is hoztunk pár akciós modellt, de találtunk mindenféle érdekes kiegészítőt is.
Edzett üveget bőven kapott a fejlesztés, és a LED-es fordulatszám-szabályzó is üde színfolt.

Európában a Huawei nyújtotta be 2017-ben a legtöbb új szabadalmat, a vállalat mintegy 2400 szabadalmi bejelentésével az első kínai cég lett, amely a lista élén valaha is végzett. 

Az ígértnél kicsit később, de csak megérkezett a 8-as verziószámú Android a mutatós HTC phabletre.

A Xerox 2011 óta immár hatodik alkalommal került fel a Thomson Reuters 100 Legjobb Tech Vezető (Top 100 Global Tech Leaders, korábban Top 100 Globális Újító) listájára.  A Xerox különösen kiemelkedően teljesített a szabadalmaztatás, a társadalmi felelősségvállalás és a környezeti hatások területén.

Az AJ1 sorozat Android TV okostévé rendszerre épül, és megkapta a cég saját "mesterséges intelligencia" technológiáját is.
Linux és Windows operációs rendszerre is van választák, igazán gyorsan dolgoztak most a gyártók.
Azok, akik a Kaspersky Lab szoftvereiben súlyos biztonsági hibát tárnak fel, akár 25 millió forintot is kaphatnak a vállalattól.
Ez is Creators Update lesz, csak éppen nem őszi, hanem tavaszi.