2018. január 16. kedd, Gusztáv
a a a
Összes tudomány/technika hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Magzatvízből csaknem ugyanolyan sokoldalú őssejteket nyertek ki amerikai kutatók, mint embriókból, ami elkerülhetővé teheti a vitát a kísérletek során használt embriók megsemmisítéséről. A Vatikán üdvözölte a felfedezést. Az új kutatással azonban nem lehet teljeskörűen helyettesíteni a humán embriókból kinyert őssejteket.
Idén nagyon sok cég foglalkozik az elektronikus kütyük közti kommunikációval, egyesek a lakás áramhálózatán továbbítják a filmeket, mások pedig wifin. A lényeg azonban a méret és a felbontás.
A NASA Viking szondái találhattak volna marsi organizmusokat, csak nem tudták, mit kell keresniük - állítja Dirk Schulze-Makuch, a Washingtoni Állami Egyetem geológusprofesszora. A tudós szerint valószínű, hogy a hetvenes évekbeli Mars-missziók során a szondák felfedezés helyett pusztították a marsi élővilágot.
Nemsokára csak azok a netezők licitálhatnak a Vaterán, akik bizonyítani tudják bankszámlaszámuk valódiságát vagy sms-t küldenek.
Bár az Apple már tavaly bemutatta a számítógépeket és tévéket összekötő iTV médialejátszót, egyelőre nem dobta piacra. A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n azonban több cég is webes videókat lejátszó eszközökkel rukkolt elő.
A Microsoft visszavonulóban lévő első embere nyitotta meg Las Vegasban a 40. születésnapját ünneplő konzumelektronikai expót, a CES-t. A megnyitóra való bejutásért vívott közelharc azonban feleslegesnek bizonyult - semmi nem fagyott le, semmi nem romlott el, és csak az derült ki, amit eddig is mindenki tudott: ha nem vigyázunk, nemsokára még az anyagcserénket is a Windows irányítja.
A világhírű brit asztrofizikus, Stephen Hawking szeretne egyike lenne a Virgin Galactic magáncég első űrturistáinak. A vállalat két éven belül beindítja turistajáratait az űrbe, állítólag Hawkingnak már megvan a jegye.
Itt van minden egy helyen: New York, Monte Carlo, Luxor, Velence és Róma, tinédzserprostitúció, blackjack, 24 órás alkoholfogyasztási lehetőség és helyszíni detoxikáló állomás. Hétfőn Las Vegasban kezdődik a CES, a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai vására, ahol 27 000 kiállító mutat be valamilyen kütyüt 150 000 érdeklődőnek, akik persze csak a kütyük miatt jöttek Vegasba. Helyszíni riport a bűn városából.
A következő néhány évtized éghajlati változásai az észak-európai tengerpartokon mediterrán környezetet alakítanak ki, Dél-Európában viszont tízezrek halnak bele a hőhullámokba, áll egy uniós előrejelzésében.
Új erőre kapott az a javaslat, mely a pornóoldalakat a .xxx doménvégződés alá terelné. Az érvek és ellenérvek nem változtak.
A YouTube netes videomegosztó letörölte az oldaláról azt a videót, ami Daniela Cicarelli modell és barátja tengerparti szórakozását örökíti meg - áll a YouTube pénteki közleményében.
Hollandiában egyre több olyan autósiskola nyílik, melyben nem a közutakon tanulnak meg vezetni a diákok, hanem egy autó-szimulátorban gyakorolják be a különböző rutin feladatokat és vészhelyzeteket. Meglepő módon a virtuális környezetben tanulók jobban teljesítenek a vizsgákon társaiknál.
Veronica Brown heti hetven órában tervez virtuális ruhákat. Az értékesítést online karaktere, Simone Stern végzi a Second Life boltokban. Teheti, hiszen a többi virtuális világgal ellentétben, a Second Life lakói saját termékeikre vonatkozó szellemi tulajdonjogokkal rendelkeznek.
Szilveszter délutánján nem a petárdázástól, hanem egy kisebb földrengés miatt remegtek az ablakok és a falak Pest megyében. A földrengésekkel kapcsolatos információkat egy olyan nyilvános adatbázis dolgozza fel, amiből megtudhatjuk, melyik település mennyire veszélyeztetett.
A hollywoodi stúdiók belementek abba, hogy az internetről legálisan letöltött filmeket is dvd-re lehessen írni – eddig ugyanis erre nem volt lehetőség. A becsületes felhasználóknak valószínűleg speciális DVD-írót is kell majd venniük.
Amerikai egyetemi kutatók pilóta nélküli repülőgépet készítettek, amely a sarki jégtakaró felett végigrepülve speciális föld-radarjával megméri a jégréteg vastagságát.
Még vékonyabbak lehetnek a pengemobilok a Samsung új lcd-kijelzőjével, amely mindkét oldalán meg tud jeleníteni képeket. A panelt már a CES-en bemutatják, és fél éven belül elkezdődik a gyártása.
Emlékszik még valaki a pluszos meg a mínuszos dvd-re? Annak a csatának úgy lett vége, hogy egyszerre olyan hibrid írók és olvasók jelentek meg, amelyek feleslegessé tették a két szabvány közötti megkülönböztetést. Ugyanez történik most a nagykapacitású adattároló-formátumokkal, a hd-vel és a blu-ray-jel. A gordiuszi csomót egymástól függetlenül vágja át Las Vegasban az LG és a Warner.
Jeff Bezos, az Amazon.com milliárdos alapítója űrtechnikai vállalatának honlapján mutatta meg az első képeket készülő űrhajójáról, a Goddardról. A jármű olyan, mintha egy régi sci-fi filmből szállt volna elénk, de az első lépés Bezos régi álma, a kevésbé gazdagok számára is megfizethető űrutazás felé.
A világ egyik legnépszerűbb online életszimulátorában, a Second Life-ban rendezte meg a holland Endemol az első virtuális Big Brother-szériát. Az egyetlen magyar résztvevő, Madlen Flint, aki civilben 30 éves tördelő, egészen a hármas döntőig jutott a nemzetközi mezőnyben, és végül ő kapta a főnyereményt, egy virtuális trópusi szigetet.
Mindenki tudja, hogy január 30-án megjelennek a Windows Vista otthoni verziói, de vajon mi lesz azután? A Microsoft nyilván nem rúgta ki hirtelen a fejlesztőmérnökeit, sokkal valószínűbb, hogy már a következő oprendszerek alapjait próbálják összebuherálni. Utánajártunk, hogy mire számíthatunk.
A saját nemükhöz vonzódó birkák agyában pontosan azonosítható a homoszexualitásért felelős területet, állítja egy amerikai kutatócsoport. Az oregoni kutatók hormoninjekciókkal változtatták meg az állatok szexuális irányultságát, ezzel növelve a faj szaporodási esélyeit. A kritikusok szerint a kísérletsorozat homofób, a kísérletek ellen Martina Navratilova, volt Wimbledon-győztes teniszező kampányol.
A karácsonyra kapott cserepes virágok sok gondozást már nem igényelnek, de ha azt akarja a megajándékozott, hogy ismét gyönyörködhessen majd benne, akad azért velük tennivaló.
Három nagy mobilgyártót perelt be a Washington egyetem, mert a cégek nem hajlandóak licencíjat fizetni a bluetooth csipek után. Az ügyben érintett csipeket gyártó Cambridge Silicon Radio szerint szó sincs szabadalombitorlásról.
Hiába vennék, nincs a PlayStation 3-ból elég, így viszont csak a harmadik helyen végzett a Sony konzolja. A Wii-re is nagyobb volt a kereslet, mint amennyi gép a boltokban volt, az Xbox 360 kényelmesen nyerte második karácsonyát az amerikai piacon.
Idén rendezik meg negyvenedszer a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai expóját, a Consumer Electronics Show-t, és mielőtt kiugranánk Vegasba, hogy élőben tudósítsunk, összeszedtük, milyen meglepetések várhatók 2007-ben.
Bár az elmúlt héten száz körüli volt az érdeklődők száma, szerdán délig, a hivatalos csődbejelentés határidejéig egyetlen konkrét vételi ajánlat sem érkezett a BenQ Mobile német mobilgyártóra.
Az utóbbi hetekben egyre több részlet látott napvilágot a "százdolláros laptopról". A tesztgépeket februárban már gyerekek fogják nyúzni, júliusra több fejlődő országban megkezdik a laptopok szétosztását.