Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 656

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 678

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 656

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 678

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 656

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 678

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 656

Notice: Undefined offset: 84 in /var/www/hirposta.dev/web/articles.php on line 678
Hirposta.hu tudomány/technika rovat
2018. június 24. vasárnap, Iván
a a a
Összes tudomány/technika hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Az Apple a napokban jelentette be, hogy elkelt a százmilliomodik iPod, melynek köszönhetően az Apple digitális zenelejátszó platformja minden idők legnagyobb példányszámban értékesített ilyen készüléke lett
Nemcsak a repülőgépeken veszélyes mozdulatlanul sokat ülni, igaz ez az íróasztal, vagy a számítógép előtt is. Az alsó végtagi trombózissal kórházba kerülő betegek nagy hányada napi 10-12 órán át szinte mozdulatlanul ült az íróasztal mellett.
Március végén került ki a Garmin.com weboldalra a gyártó GPS-eihez két Apple gépeken futtatható alkalmazás
Az Addonics Technologies bemutatta CF Hard Drive Adapter (Compact Flash merevlemez adapter) családját, amely segítségével a felhasználó lecserélheti laptopja 2,5 hüvelykes IDE/SATA merevlemezét "ütés/rázkódás álló és kevesebb energiát fogyasztó Compact Flash (CF) kártyára"
Sziasztok! Remélem mindenkinek nagyon jól telt a húsvéti szünet! Nekem igen kellemesen, kirándultam, tojást festettem, koncertre jártam. És még a rég nem látott barátaimmal is volt időm találkozni.
A gyermekek rutinszerű pneumococcus - oltása 39 százalékkal csökkentette a két év alatti amerikai gyerekek tüdőgyulladás miatti kórházi felvételét - olvasható a Lancet folyóirat e heti számában.
A Nokia bejelentette N73 Godfather Edition készülékét, amelyhez a nagy klasszikus film mobilos változatát mellékelik.
Thaiföldön született meg az Ethics Game nevű videó-játék, amelyből minden erőszak hiányzik és a legkisebbeket akarja közelebb vinni a buddhizmushoz.
A kávéivás és a dohányzás csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. Mindkettő összefüggésben van ugyanis a dopaminnal, amelynek hiánya a betegség kialakulásához vezet.
Kutatók Zeppelin léghajóval szándékoznak átrepülni az Északi-sark fölött, hogy első ízben mérjék fel teljes egészében a Kanada és Szibéria közötti jégpáncélt.
A mobiltelefon szó kapcsán Réz András azonnal egy történet elmesélésébe kezdett.
A trimetobenzamid hidrokloridot tartalmazó kúpok hatástalanok - állítják az amerikai Élelmiszer és Gógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) munkatársai. Az ilyen készítmények árusítását csaknem 30 évvel azután tiltotta be az FDA pénteken, hogy felfedezték: az émelygés és hányás kezelésére használt kúpok hatástalanok.
Rövid sajtótájékoztatót tartott kedd éjjel a Nemzetközi Űrállomás legénysége és Charles Simonyi, a magyar származású űrturista.
Bár márciusban csaknem negyedére csökkent a kínai külkereskedelmi mérleg többlete, Washington és Peking között tovább éleződtek a kereskedelmi viták.
Akár valósággá is válhat a memória tabletta, miután kanadai tudósok felfedeztek egy, a memóriára hatással levő génmutációt.
A darunavir nevű proteáz gátló, gyári nevén Prezista, melyet a Johnson & Johnson leányvállalata, a Tibotec Pharmaceuticals gyárt, hatásosan csökkenti a HIV vírus szintet 48 heti használat után, olyan emberekben, akiknél gyógyszer-rezisztencia alakult ki - derül ki a Lancet április ötödikei online kiadásából.
Elkelt a százmilliomodik iPod - jelentette be az Apple, amely a világ legnépszerűbb digitális zenelejátszó készülékével ma már jóval több bevételre tesz szert, mint számítógép-eladással.
A szórakoztató Mobil Show után 2007 tavaszán első alkalommal kerül megrendezésre a Mobil Konferencia a budapesti Europa Congress Centerben, mely a mobil üzletágban dolgozóknak és az iránta érdeklődőknek szóló szakmai rendezvény.
A kaliforniai székhelyű Amerikaiak az Ázsiai Gyermekekért nevű jótékonysági szervezet és a szintén amerikai Starkey Alapítvány a Siketekért közösen az év folyamán eddig mintegy 5200 hallókészüléket adományozott ázsiai siket gyermekeknek.
Nem játszott még stratégiával, aki nem játszott a 12 évvel ezelőtt készült első epizóddal. Most megérkezett a sokadik folytatás, de már alig van lenyúzható bőr a tibériumon. Kevés új ötlet, nagyszerű játékélmény.
Sokkal nagyobb eséllyel lesznek asztmások azok, akiknek családjában erőszakos cselekmény fordul elő - állapították meg a Harvard Egyetem Közegészségtani Intézetének munkatársai közel százezer indiai család adatainak elemzése alapján.
Pénz, vizsgák és szorgalom kérdése egy röpke telefoninterjú Charles Simonyival az űrben. Harmincnégy magyar rádióamatőrnek ez sikerülhet péntek éjjel. Máskülönben, minden lehallgatható, 100 ezer forintért, ugyan már nem sokáig.
Világszerte növekszik a fényképezőgépek eladása, és egyre népszerűbbek a digitális tükörreflexes gépek. A Canon stabilan őrzi első helyét.
Egy új tanulmány rámutatott: a csernobili katasztrófa egészségügyi következményei nem olyan súlyosak, mint ahogy azt a legtöbben gondolják.
A heti játékmegjelenéseket összefoglaló listánk eléggé rövidre sikerült: talán a húsvét okozta a jelenlegi langyos felhozatalt, remélhetőleg hamarosan javul a helyzet!
Harmincnégy amatőr rádiós kísérel meg szerdán éjjel összeköttetést létrehozni a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistával.
Ha az újszülötteket szűrnék cisztás fibrózisra, a vizsgálat ára megtérülne a megspórolt kezelési költségen - állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány. A szűrés gazdaságosságára utaló adatok ismeretében még inkább indokolt a szűrő program nemzetközivé tétele - olvasható a Lancet e heti számában.
Elkelt a százmilliomodik iPod - jelentette be az Apple, amely a világ legnépszerűbb digitális zenelejátszó készülékével ma már jóval több bevételre tesz szert, mint számítógép-eladással.
A két magyar tulajdonú cég szövetsége elsősorban a magyarországi kkv-szektor számára kíván magas színvonalú, ugyanakkor kedvező költségekkel járó internetes megoldásokat kínálni.
Hazánkban először kerül bemutatásra a számítógépes grafikai megoldások terén új minőséget képviselő Windows Presentation Foundation.
Megjelent az QX6800-as jelű négymagos Intel Core 2 Extreme, mely a világ legnagyobb teljesítményű asztali gépekbe szánt négymagos processzora. A 2,93 GHz-es órajelen futó chipbe 8 MB memóriát integráltak.
Új akciót indított a német szövetségi tartományban a BSA. A szervezetnek nem véletlenül esett a választása Északrajna-Vesztfáliára, hiszen tavaly az illegális szoftvermásolatok ügyében innen származott a legtöbb bejelentés.
Vityi Péter a Közép - Kelet-európai régió nagyvállalati értékesítési stratégiáért felelős igazgatójaként folytatja pályafutását.
Nincs egy hete, hogy elérhetővé vált az itthon júniusban mozikba kerülő Shrek The Third PC-s demója, máris megérkezett az X360-as kipróbálható verzió.
Egy pennsylvaniai középiskola vezetője beperelte az iskola négy korábbi tanulóját a MySpace-en közzétett gúnyolódó adatok miatt.
Jövőre indulhat Magyarországon a kereskedelmi mobiltelevízió-szolgáltatás, amennyiben sikeresnek bizonyulnak az Antenna Hungária (AH) és a T-Mobile Magyarország elkövetkező hónapok során végzett kísérletezései - közölték a társaságok közös közleményükben az MTI-vel kedden.
Nőstény állatok őssejtjei hatékonyabban pótolnak izomszövetet a hímekéhez képest. A felismerés új utat nyithat meg egyes betegségek, mint pl. a Duchenne-féle izomsorvadás gyógyításában - állítják amerikai kutatók a Journal of Cell Biology április 9-i számában.
A vártnál kisebb lett a dél-koreai LG.Philips vesztesége az idei év első negyedében. A világ második számú LCD-gyártója az egymást követő negyedik negyedet zárta veszteséggel a folyadékkristályos képernyők árának csökkenése miatt.
Amatőrrádiós kapcsolatot létesítenek pénteken a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival a Puskás Tivadar Távközlési Technikum diákjai.
Hétfőn este, magyar idő szerint 21.10-kor sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a Szojuz-TMA-10 űrhajó, fedélzetén Simonyi Károllyal, a második magyar származású űrhajóssal és két orosz kozmonautával. Simonyi az első hazánkfia, aki a Nemzetközi Űrállomásra lépett.
Az e heti Environmental Health Perspectives folyóirat online változatában megjelent tanulmány szerint az elmúlt harminc évben a fiúgyermekek születése évről évre csökkent az USÁ-ban és Japánban. A Pittsburgh-i Egyetem vezetésével készített tanulmányban megvizsgálták mindkét ország születéseit, és arra jutottak, hogy jelentősen kevesebb fiú születik, mint lány, és hogy az elvetélt magzatok döntő hányada fiú.
Még legalább 30 év szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió új kelet-európai tagországai behozzák lemaradásukat a régi tagországokkal szemben az információtechnológiában.
A két cég licencmegállapodása a múlt héten lejárt. Ha nem újítják meg, egy év múlva eltűnhetnek az inteles VIA chipsetek.
Szélessávú interneteléréssel és kedvező díjcsomagokkal állt elő április 10-én a Pannon. Az Ericsson azt jósolja, hogy néhány éven belül több mobilos internetelérés lesz, mint amennyi vezetékes.
Az Apple zenelejátszója minden idők leggyorsabb ütemben értékesített mp3-lejátszója, amely megjelenése óta a legnépszerűbb ilyen termék.
Az Apple zenelejátszója minden idők leggyorsabb ütemben értékesített mp3-lejátszója, amely megjelenése óta a legnépszerűbb ilyen termék.
Hét évvel ezelőtt bukkantak rá a világ legnagyobb gipszkristályait rejtő barlangra. A kutatóknak azonban csak mostanra sikerült megfejteniük a mexikói Cueva de los Cristales nevű barlang elképesztő méretű kristályainak titkát.
Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy akik az interneten olvassák a híreket, hosszabb ideig képesek odafigyelni, mint a nyomtatott újság olvasói. A tanulmány azt a hiedelmet igyekszik megcáfolni, hogy a weben szörfölők inkább csak kattintgatnak, mint olvasnak.